Tilburg krijgt hub voor start-ups: de Startup Kitchen
De Spoorzone in Tilburg gaat huisvesting bieden voor start-ups. De ‘Startup Kitchen’ moet een schakel vormen in een nieuw op te richten start-up-ecosysteem. De eerste ondernemers hebben zich al gemeld en gaat binnenkort van start. Het ecosysteem is een initiatief van MindLabs, een samenwerkingsverband voor onderzoek, onderwijs en ondernemerschap op het snijvlak van artificiële intelligentie (AI) en de mens.
De Startup Kitchen is in het leven geroepen voor ondernemers die affiniteit hebben met dit onderwerp, vertelt Karin Croes, acquisiteur bij de gemeente Tilburg en MindLabs. “Bij de onderwijsinstellingen zitten bijvoorbeeld heel veel slimme, jonge entrepreneurs die echt iets kunnen bijdragen. Het gaat erom dat je het belangrijk vindt om onderdeel uit te maken van MindLabs.”
Veel vraag
In principe is er ruimte voor 36 werkplekken, ‘maar een flexplek waar je even aan een tafel kunt zitten, is voor sommigen misschien al voldoende’, verwacht Croes. Het plan is volgens de acquisiteur nog niet breed verkondigd, om teleurstelling te voorkomen. Er is namelijk veel vraag naar dergelijke ruimte. “Alle geïnteresseerde start-ups vinden dat ze thuishoren in de Spoorzone. Ze houden van het ruwe, het onverfijnde. Daar is de huurprijs ook naar.”
Meer dynamiek
De Startup Kitchen is niet de enige nieuwe locatie voor (startende) ondernemers in de Spoorzone. Zo is er Plan-T, wat een platform moet worden voor data-driven bedrijven, aldus Croes. “En we hebben Station88 gerealiseerd. Daar zitten ook starters in en dat is mooi, maar er moet meer dynamiek komen in de Spoorzone.” MindLabs wil dan ook doorgroeimogelijkheden faciliteren: maximaal twee jaar in de Startup Kitchen, dan door naar het volgende gebouw (het Deprezgebouw), en uiteindelijk als volwaardig bedrijf in het verzamelpand van MindLabs, dat volgend jaar moet worden opgeleverd.
Croes is blij dat de nieuwe Spoorzone meer vorm krijgt, onder andere via MindLabs. Het heeft lang geduurd om de juiste invulling te vinden. “Het is altijd een werkplaats geweest. In feite willen we dat nog steeds, maar dan met een hele nieuwe dynamiek. Wij hebben hier in Midden-Brabant vooral de maakindustrie en mkb’ers. Dat is het dna van Tilburg. Maar bedrijven krijgen de mensen met de juiste skills niet meer gevonden.” MindLabs moet dat gat gaan dichten. “Bedrijven willen aan de voorkant zitten van maatschappelijke ontwikkelingen.”
Castlab
Er zijn tot nu toe acht deelnemende start-ups. Eén van die deelnemers is Castlab, een start-up die is ontstaan uit Melis Gieterijen, een traditioneel Tilburgs maakbedrijf. Castlab onderzoekt onder andere samen met de Nederlandse Spoorwegen en Defensie hoe het leveren van reserveonderdelen kan worden geflexibiliseerd en versneld. “Door onderdelen te digitaliseren willen we een soort Spotify van de metaalindustrie maken”, legt algemeen directeur Koen Melis uit. Binnen de Startup Kitchen richt Castlab zich onder andere op het experimenteren met nieuwe materialen en het gebruik van sensoren in onderdelen.
“De Startup Kitchen lijkt mij een uitstekende idee, omdat ik geloof in die kruisbestuiving”, vertelt Melis. “Anders had ik net zo goed een of andere kantoorunit kunnen huren. Maar vaak krijg je juist inzichten van mensen die in een totaal andere branche werken.” Castlab wil binnen MindLabs graag doorgroeien. “We willen van vier plekken in de Startup Kitchen naar twintig in de nieuwbouw.”
Melis ziet ook de meerwaarde voor de regionale economie. “De Tilburgse maakindustrie heeft een toekomstbestendige strategie nodig. Je moet dicht op de ontwikkelingen zitten om mogelijkheden te zien.”
Samen met de start-ups wordt momenteel gekeken naar de fysieke behoeften voor de werkruimte. De Startup Kitchen moet dit voorjaar gaan draaien.
Bron: Innovationorigins